EXTRANYA COINCIDÈNCIA

L’associació Moviment Cívic 12 d’octubre de Catalunya, una entelèquia feixista integrada per alguns capitostos de les clavegueres més rancies i rasposes de l’estat, ha ressorgit. La seva finalitat és que Catalunya segueixi formant part d’Espanya. Un intent de mantenir la ideologia Una, Grande y Libre del franquisme, i destruir el procés independentista. La va presidir Miquel Parra fins a l’any 2014 en què va ser defenestrat i la secta es dissolgué. Els ideòlegs de la plataforma, per proclamar la seva ideologia, recordaven el referèndum del 1978, en que va haver-hi més suport a la unitat nacional, que vots a favor de la independència.

L’afer més rellevant del Movimient Cívic va ser la manifestació que va organitzar el 5 de maig de 2012 a Barcelona. Van assistir-hi unes 6.000 persones arribades en autocars de tot l’estat, per proferir crits a favor de la unitat d’Espanya. Va estar recolzada pel president de Ciutadans, Albert Rivera i pel  líder de Convivència Cívica, l’ínclit Francisco Caja. També hi havia diputats del PP i futurs cabdills d’un incipient VOX. Quan els manifestants van arribar davant la comissaria de la policia nacional a la Via Laietana van aplaudir entusiàsticament mentre cridaven consignes tan subtils i paleses com: “Yo soy español” i “España unida jamás será vencida”.

La convocatòria va ser patètica. Es podria qualificar de pel·lícula de sèrie D. Una espanyolada dels anys seixanta en la que un viacrucis amb milers de fidels custodiats per la Guardia Civil, creuava  Barcelona amb actitud de derrota i cares de mala llet. Ara, en plena vigència de l’estat d’alarma, la congregació neoliberal-catòlica ha convocat una nova concentració malgrat les restriccions de mobilitat que regeixen a tot l’estat. La data, el 7 de maig a les 6 de la tarda i el lloc, la plaça Urquinaona. Segons afirmen els convocants, “la manifestació no serà partidista, serà un acte d’homenatge i dol pels morts per la Covid-19”. 

El moviment ultradretà insta a les forces polítiques, sindicals, socials i cíviques a sumar-se a la iniciativa. La Conselleria d’Interior ja ha estat informada tal com la llei disposa, afirmen. Conforme els convocants, “els morts per l’epidèmia han estat a conseqüència de les moltes deficiències mostrades pel sistema i el govern espanyol”. El moviment facciós ha indicat que a la marxa no hi haurà cap lema ni pancarta,  només una bandera espanyola amb un crespó negre. Això sí,  com són gent d’ordre, els assistents, portaran mascareta i guants i conservaran la distància social aconsellada per l’executiu espanyol, a qui repudien.

Aquest comentari no té per objecte censurar la irracional i surrealista desfilada. Tant se val que sigui l’extrema dreta qui convoca la manifestació com el mateix Jordi Pujol. S’han fet molts disbarats durant la pandèmia i sense cap mena de dubte se seguiran fent. El que és verdaderament preocupant és la finalitat de l’acte: protestar davant les mesures preventives impulsades pel govern central davant el coronavirus, que, segons diuen, afecten la llibertat i als drets fonamentals dels ciutadans. Per primer cop, la dreta més radical reivindica els drets civils. El text de la convocatòria exposa exactament el mateix que posa en evidència Quim Torra i el seu govern contra l’executiu de Pedro Sánchez. L’aparent pretensió de Moviment Cívic és adherir-se a la postura, tant deslleial com absurda, de l’executiu català de suavitzar el confinament decidit per l’estat i reprovar la gestió del govern central. És palès que Torra i tots els seus consellers es comporten com si estiguessin en campanya electoral. Roger Torrent, President del Parlament, els ha hagut d’advertir sobre el seu procedir amb aquestes paraules: “La crisi del coronavirus no demana replegaments nacionalistes”.

Aquesta identitat entre el Govern de la Generalitat i l’extrema dreta no és casual. L’objectiu del Moviment Cívic és tendenciós i summament perniciós. S’aprofita de la bel·ligerància ideològica de Quim Torra per fer mal a Catalunya. El nostre Govern hauria de reconèixer la seva pròpia incapacitat. Rectificar és de savis. Torra s’ha de desmarcar d’aquesta situació donant resposta al feixisme amb contundència, esbrinar i clarificar la seva postura a la ciutadania enfront de la pandèmia del coronavirus. Però, per damunt de tot, i d’una punyetera vegada, ha de prendre consciència del mal que ha fet per raons electorals a la voluntat del nostre poble.