El gran masturbador

EL PERIODICO Ed: Primera Edició Dia: 16/06/1999 – Josep Maria Loperena Advocat.

Es va dir a si mateix “el gran masturbador”. El dia en què va néixer van brillar en el mar els set reflexos del sol. Precursor del màrqueting contemporani i savi introductor en la pintura d’aquests personatges anomenats negres -redactors actuals dels best sellers més venuts-, Salvador Dalí va convertir la mística alucinógena en una diarrea de xecs amb l’únic objecte de comprar la seva hibernació. Mai ho va aconseguir.

Vuit-centes obres del mestre, en les quals apareix la seva signatura sobre papers fabricats després de la seva mort, han estat intervingudes a Pierre Marie Fernand. Pretenia vendre-les com a autèntiques en una galeria d’Alacant. En els últims anys de la seva vida, Dalí va rubricar centenars de dibuixos falsos a petició del seu secretari John Peter Moore. Però el que ignoren molts experts és que els fons surrealistes dels seus llenços els van pintar per encàrrec escenògrafs com Fontanals, Asensi o Alarma.

Dalí es va falsificar a si mateix en legitimar-los amb la seva signatura. La màxima d’Oscar Wilde, “la revelació de l’art consisteix a ocultar a l’artista”, adquireix en Dalí caràcters còsmics de xufla i conya. L’àcid desoxiribonucleic que tant va estimar bandejarà per sempre als seus marxants de mala llei al regne dels murris.