Botxins a la carta

EL PERIODICO Ed: Primera EDICIÓ Dia: 17/01/2000 – Josep Maria Loperena, Advocat.

Jeb Bush, governador de Florida, crea fil per randa en el somni americà. Pensa, com els antiherois d’Arthur Miller, que l’èxit, la democràcia, l’individu i Déu han de ser protegits per la llei. Per això els criminals han de ser aniquilats des del poder mitjançant la força, perquè són una xacra de social. Per a Bush la vida és molt senzilla: els bons van al cel i els malalts a l’infern.

En contra del seu criteri, compartit només per altres quatre il·lusos del passat, el Congrés d’aquest Estat ha substituït la cadira elèctrica per la injecció letal. Però Bush i els seus nois han aconseguit una millora original per als condemnats a la mort: podran triar, entre els dos instruments d’execució, el preferit.

Suggereixo a Jeb Bush una nova fórmula que farà més desitjable la seva sinistra carta. Incorporar altres sistemes als ja existents, com la guillotina, que produeixen una agradable frescor al coll, la divina forca i el “garrote vil”, tan pràctics i funcionals.

El Ministeri de Justícia encara conserva els artefactes que van acabar amb les vides de Puig Antich i Heinz Chez, en 1974.